Green Planet

A fogamzásgátló hatása

A fogamzásgátló hatása

Az ember menstruációs ciklusa élettartama alatt hossza és szabályszerűsége lehet, és az ovuláció ciklusuk is megváltozhat. Általános, hogy az ovuláció szabálytalanná válik a perimenopause -ban. Ez a menopauza előtti időszak.

A következő tényezők hozzájárulhatnak a szabálytalan ovulációs időzítésekhez és időszakokhoz:

  • Dohányzás
  • Betegség
  • Az alvás és a munka változásai Ütemezések

Az emberek a következő eszközökkel nyomon követhetik az ovulációs napjaikat:

  • Ingyenes termékenységi táblázatok felhasználása
  • A testhőmérséklet minden nap nyugalmi állapotban van, és olyan enyhe fellendüléseket keres, amelyek jelezhetik az ovulációt
  • A termékenységi monitorok használatával a hormon túlfeszültségének luteinizáló alkalmazásainak ellenőrzésére
  • okostelefon -alkalmazások használatával, amelyek esetleg nem tudtak tudományos szempontból, vagy nem is szembesülhetnek. Értékelés

A fogamzásgátló hatása

Tekintettel a termékeny ablak folyékony jellegére, az embereknek, akik nem akarnak teherbe kerülni, továbbra is fogamzásgátlást kell alkalmazniuk. A kombinált kontroll tabletták megállítják az ovulációt, és ezért a teherbe esni.

Egyes fogamzásgátló gyógyszerek megváltoztathatják az ember időszakának szabályosságát, vagy teljesen megállíthatják.

Összegzés

Bár egy személy teherbe eshet az időszak alatt, ez nem valószínű.

A terhesség esélye az időszak végére vagy csak azt követően attól függ, hogy mikor van egy ember szexuális kapcsolat, menstruációs ciklus hossza, és a pontos nap, amikor ovulálnak a menstruációs ciklus során.

Ezek a tényezők megnehezítik a termékeny ablak pontos időzítését és mértékét.

Olvassa el a cikket spanyolul.

  • Terhesség/szülészet
  • Női egészség/nőgyógyászat

Van -e fokhagyma -allergia?

A fokhagyma egy izzó a Lily családból. Az ételek ízesítésére használják, és porként vagy olajként is széles körben értékesítik.

Néhány ember fokhagymás -kiegészítőket vesz igénybe potenciális előnyeikért, például a koleszterin és a magas vérnyomás csökkentése érdekében.

Az igazi fokhagyma allergiák ritkák, és egy személy nagyobb valószínűséggel rendelkezik intoleranciával. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a fokhagyma -allergia és az intolerancia tüneteit. Leírjuk az elkerülendő ételeket is, és hogyan lehet megelőzni az allergiás reakciót.

Allergia akkor fordul elő, amikor a test érintkezésbe kerül egy idegen anyaggal és a túlreakciókkal, felszabadítva a gyulladásos immunsejteket.

Ezek a reakciók enyhe és súlyos között lehetnek. Ha egy személynek egy ponton enyhe reakciója van, akkor később súlyos reakciójuk lehet.

Az élelmiszer -allergiával kapcsolatos tünetek a következők:

  • köhögés
  • Nehéz nyelés
  • szédülés
  • gyomorgörbítés
  • bizsergés, főleg a száj körül
  • hányás
  • zihálás

A legsúlyosabb, egy fokhagyma Az allergia anafilaxist válthat ki. Ez miatt a torok megduzzad, ami megnehezítheti a lélegzetet.

Az embernek fokhagymás intoleranciája is lehet, amely különbözik az allergiától. Az intolerancia kellemetlen tüneteket okozhat, de nem vált ki immunrendszerre.

A fokhagymás intoleranciával kapcsolatos tünetek példái a következők:

  • Pufating
  • köhögés
  • émelygés
  • > orrfolyás

Ezek a tünetek általában hosszabb ideig tartanak, mint az allergia. Az allergiás reakciók általában nem sokkal az étkezés vagy a problémás ételekkel való érintkezés után fordulnak elő, míg az intolerancia tünetei több órát is igénybe vehetnek.

okozza a

élelmiszer -allergiákat, amikor a test egy tipikusan ártalmatlan anyagra reagál, mintha idegen betolakodó lenne, például hideg vagy influenza vírus. A test gyulladásos reakcióval küzd az észlelt fenyegetéssel, olyan tünetekhez vezetve, mint a tüsszentés, a duzzanat és a köhögés.

Az orvosok nem tudják, miért tapasztalnak egyes emberek allergiát bizonyos élelmiszerekre, mások nem.

Tudják, hogy az allergia családi anamnézisének növeli az ember kockázatát.

Számos állapot, beleértve az asztmát és az ekcémát, az embert is hajlamosabbá teheti az allergiákra.

A gyermekek általában több élelmiszer -allergiájúak, mint a felnőttek, de a tünetek elhalványulhatnak az öregedéskor.

A

elkerülésére szolgáló ételeket használják az ételek széles választékához. Az intoleranciával rendelkező személy kis mennyiségű fokhagymát fogyaszthat anélkül, hogy tüneteket tapasztalna. Néhány intoleranciával vagy allergiával rendelkező embernek azonban súlyos tünetei vannak minden alkalommal, amikor fokhagymát esznek.

A fokhagymát általában tartalmazó ételek a következők:

  • chutneys
  • Pasták, mint például a lasagna és a spagetti
  • szószok
  • Levesek
  • Vajok és olajok

A fokhagyma, a hagyma és a hasonló zöldségek a liliom családhoz tartoznak. Bárki, akinek fokhagyma -allergiája vagy intoleranciája van, érzékeny lehet a hagyma, metélőhagyma, póréhagyma vagy mogyoróhagyma. Fogyasztja ezeket a zöldségeket óvatosan, amíg a mellékhatások kizárnak.

A következő tippek segíthetnek elkerülni az étkezés fokhagymáját:

  • A fokhagymát és a hagymát nem lehet kifejezetten megemlíteni az összetevők listájában, hanem inkább a „fűszerek” vagy a „” vagy a „közé tartozik”. ízesítők. ”
  • Néhány élelmiszergyártó tartalmaz egy telefonszámot a csomagoláson, így egy személy felhívhat és kérdezhet minden allergénről.
  • Tájékoztassa az éttermi személyzetet a fokhagyma vagy a hagyma allergiájáról, annak biztosítása érdekében, hogy az előre elkészített ételek vagy szószok ne tartalmazzák ezeket az összetevőket.

Néhány ember kártyát hord, vagy karkötőt visel, amely azonosítja allergiáját. Úgy tervezték, hogy tájékoztassák az orvosi személyzetet és felgyorsítsák a kezelést súlyos allergiás reakció esetén.

allergia tesztelés

Az orvosok számos általános élelmiszer -allergiát tesztelhetnek. Az egyik teszt magában foglalja a bőr finoman szúrását az alkaron, és egy kis folyékony mintát helyez a potenciális allergénről a területre. Ha a bőr gyullad meg, az ember allergiás lehet.

Jelenleg nem használhatók a fokhagyma -allergia diagnosztizálására. Ha az orvos csak a tünetek alapján nem tud magabiztos diagnosztizálást végezni, akkor kérheti, hogy az ember vérvizsgálat elvégzése előtt fogyaszt valamilyen fokhagymát, hogy ellenőrizze az immunrendszer reakcióját.

Outlook

A fokhagyma allergiák ritkák, tehát az ember nagyobb valószínűséggel rendelkezik intoleranciával.

Ennek a közös összetevőnek a elkerülése kihívást jelenthet. Az embernek alaposan meg kell magyaráznia az étterem személyzetének, a családjának és a barátoknak a lehetséges következményeit.

További információ a fokhagymával és a kezelési lehetőségekkel kapcsolatos további információkért. Azoknak az embereknek, akiknek a súlyos reakcióktól gyors enyhítést igényelnek, az orvos előírhat egy epinefrin injektorot, közismert nevén Epipen.

  • Élelmiszer -allergia
  • Élelmiszer -intolerancia
  • Táplálkozás/étrend

Az orvosi hírek ma szigorú beszerzési irányelveket tartalmaznak, és csak a rajzolásokból származnak, és csak Készen felülvizsgált tanulmányok, tudományos kutatóintézetek, valamint orvosi folyóiratok és egyesületek. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

szerkesztői politika elolvasásával.

Lehet -e hipoglikémia cukorbetegség nélkül?

hypoglykaemia akkor fordul elő, amikor a vércukorszint veszélyesen csökken. Gyakoribb a cukorbetegségben szenvedő embereknél, de másokat is érinthet.

Ebben a cikkben a cukorbetegségen túlmutató egészségügyi feltételeket vizsgáljuk meg, amelyek hipoglikémiát okozhatnak. Megvizsgáljuk a kezelési lehetőségeket és az étkezési változásokat is, amelyek elősegíthetik az alacsony vércukorszint megelőzését.

Mi a hypoglykaemia?

hypoglykaemia akkor fordul elő, amikor a vércukorszint 70 milligramm alá esik deciliter (mg/dl) alá. A súlyos hypoglykaemia életveszélyes lehet, ha valaki nem kap kezelést. A kezelések arra összpontosítanak, hogy a vércukorszint biztonságos szintre visszatérjen.

A vércukorszint vagy a glükóz a test elsődleges energiaforrása. Ha a szintek túl alacsonyra esnek, a testnek nincs elegendő energiája ahhoz, hogy teljes mértékben működjön. Ezt hipoglikémia -nak hívják.

Az inzulin segít a test sejtjeinek felszívódásában a véráramból. A cukorbetegségben szenvedő személy inzulinfelvételeket készíthet, mivel testük rezisztens az inzulinra, vagy mert nem termel elég.

A cukorbetegségben szenvedő embereknél a túl sok inzulin bevétele miatt a vércukorszint túl alacsony. Ha nem eszik eleget, vagy túl sokat gyakoroljon az inzulin szedése után, ugyanolyan hatással lehet.

Azonban az emberek, akiknek nincs cukorbetegsége, hipoglikémiát is tapasztalhatnak.

A cukorbetegség nélküli hypoglykaemia okai

cukorbetegség nélküli embereknél a hypoglykaemia a testből származhat, amely étkezés után túl sok inzulint termel, ami a vércukorszint csökkenését okozhatja. Ezt reaktív hypoglykaemia -nak hívják.

A reaktív hypoglykaemia a cukorbetegség korai jele lehet.

Egyéb egészségügyi problémák hipoglikémiát is okozhatnak, beleértve:

túl sok alkoholt ivás

Ha az ember vércukorszintje alacsony, a hasnyálmirigy felszabadít egy hormont, amelyet nevezett glükagon.

A glükagon azt mondja a májnak, hogy bontja le a tárolt energiát. A máj ezután a vércukorszint normalizálása érdekében visszaadja a glükózt a véráramba.

A túl sok alkoholfogyasztás megnehezítheti a máj működését. Lehet, hogy már nem képes felszabadítani a glükózt a véráramba, ami ideiglenes hipoglikémiát okozhat.

Egy másik személy cukorbetegség -gyógyszerének szedése hipoglikémiát okozhat.

A hypoglykaemia a következők mellékhatása is lehet:

  • Malária gyógyszerek
  • Bizonyos antibiotikumok
  • Bizonyos pneumonia gyógyszerek

Egyes csoportok megnövekedett a gyógyszeres kezelés által kiváltott hipoglikémia kockázata, beleértve a gyermekeket és a veseelégtelenségben szenvedő embereket.

Az étkezési rendellenességben szenvedő személy nem fogyaszt elegendő ételt a testükhöz ahhoz, hogy elegendő glükózt hozzon létre.

A hepatitis egy gyulladásos állapot, amely befolyásolja a májat. A hepatitisnek megakadályozhatja a máj megfelelő működését.

Ha a máj nem képes elegendő glükózt előállítani vagy felszabadítani, ez problémákat okozhat a vércukorszinttel és hipoglikémiához vezethet.

mellékvese vagy agyalapi mirigyek rendellenességei

Az agyalapi mirigy vagy a mellékvesék problémái hipoglikémiát okozhatnak, mivel a test ezen részei befolyásolják a glükóztermelést szabályozó hormonokat.

vese problémák

A vesék segítenek a test gyógyszereinek feldolgozásában és a hulladék kiválasztásában.

Ha egy személynek problémája van a vesével, akkor a gyógyszer felépülhet a véráramban. Az ilyen típusú felhalmozódás megváltoztathatja a vércukorszintet, és hypoglykaemiahoz vezethet.

hasnyálmirigy -daganat

A hasnyálmirigy daganatok ritkák, de ha van, hipoglikémiához vezethet.

A hasnyálmirigyben lévő daganatok túl sok inzulint termelhetnek. Ha az inzulinszint túl magas, akkor a vércukorszint csökken.

Ha egy személy hipoglikémiája van, akkor érezheti:

  • Shaky
  • Dizzy
  • képtelen koncentrálni
  • nem tudják összpontosítani a szemüket
  • Zavart
  • Moody
  • Éhes

A hypoglycemia -ban szenvedő személy kialakulhat a Fejfájás vagy kilépés (elveszíti az eszméletét).

Ha egy személynek gyakran hipoglikémiája van, akkor abbahagyhatja a tünetek tapasztalatát. Ezt hipoglikémia tudatlanságnak nevezik.

Diagnózis

A hypoglykaemia diagnosztizálására az orvos először egy személyt kérdez a tüneteiről. Ha az orvos gyanítja a hipoglikémiát, akkor vérvizsgálatot végezhet.

70 mg/dl alatti vércukorszint jelezheti a hipoglikémiát.

Ugyanakkor mindenkinek eltérő a vércukorszintje, és a hypoglykaemia meghatározó mérése eltérő lehet.

Az orvos más teszteket használhat az alacsony vércukorszint mögöttes okának meghatározására.

A mögöttes ok kezelése a legjobb módszer a hypoglykaemia hosszú távú megelőzésére.

Rövid távon a glükóz fogadása elősegíti a vércukorszint szintjének visszatérését.

A 2014 -es kutatások szerint az enyhe hipoglikémia kezelésének legjobb módja a következő:

  • Vegyen be 15 gramm glükózt
  • Várjon 15 percig
  • Mérje meg újra a vércukorszint szintjét
  • Ismételje meg ezt a kezelést, ha a hypoglykaemia továbbra is fennáll,

A glükózt is sokféle módon lehet, beleértve:

  • Glükóztabletta szedése
  • Glükóz injektálása
  • gyümölcslé ivása
  • Szénhidrátok fogyasztása

Lassan eszik -A hozzáadása a szénhidrátok segíthetnek a vércukorszint fenntartásában.

Nem diabéteszes hypoglykaemia étrend

A nem diabéteszes hypoglykaemia étrend segíthet a vércukorszint kiegyensúlyozottságának megőrzésében. A következő tippek segíthetnek megakadályozni a hypoglykaemia -t:

  • A kis ételek rendszeres étkezése, nem pedig három nagy étkezés
  • 3 óránként étkezés
  • Különböző fogyasztás enni. ételek, beleértve a fehérjét, az egészséges zsírokat és a rostot
  • A cukros ételek elkerülése

Snack hordozása a hypoglykaemia első jele esetén enni lehet. túl alacsony.

Végül a hipoglikémia megelőzésének legjobb módja az alapvető ok azonosítása és kezelése.

  • Vér/hematológia
  • Kardiovaszkuláris/kardiológia
  • Táplálkozás/étrend

Lehet -e influenza láz nélkül?

Az influenzavírus az influenza, amely légzőszervi betegség. A láz az influenza gyakori tünete, de láz nélkül lehetséges influenza.

Az influenza nagyon gyakori betegség, amely évente az Egyesült Államok népességének körülbelül 5-20 % -át érinti. A vírus nagyon fertőző, és az orrán és a szájon keresztül lép be a testbe. A testben a vírus befolyásolja a légzőrendszert.

A láz rendellenesen magas testhőmérséklet. Ez sok állapot tünete, nem csak az influenza.

Ebben a cikkben tudjon meg többet arról, hogy egy embernek influenza lehet -e láz tapasztalata nélkül.

Fluel láz nélkül

Az influenza fertőzés elleni küzdelem során a test növelheti hőmérsékletét, hogy megnehezítse a vírus replikációját. A testhőmérséklet rendellenes növekedését láznak nevezik.

A láz része az immunrendszer fertőzésre adott reakciójának, és ez egy tipikus influenza tünet. Ugyanakkor az influenza láz nélkül fordulhat elő.

Az influenza enyhe eseteiben a test képes legyőzni az influenzavírust anélkül, hogy megemelné annak hőmérsékletét.

A test hőmérséklete 100,4 ° F (38 ° C) felett általában lázot jelez, de a pontos hőmérséklet változhat.

A gyermekek lázai 39,4 ° C és 40,6 ° C közötti 103 ° F és 105 ° F közötti hőmérsékletet okozhatnak, jellemzően magasabb, mint a felnőtteknél.

A testhőmérséklet növekedése mellett a láz az is:

  • izzadás
  • Shivers
  • izom fájdalmak
  • Bőr öblítés
  • Nyugtalanság
  • gyengeség vagy szédülés A szeretteik egészségesek ebben az influenza -szezonban, látogasson el a dedikált csomópontunkba.

    Általános influenza tünetek

    Az influenza tünetei a fertőzés után gyorsan előfordulnak, mivel az immunrendszer a vírust leküzdi.

    Amíg a betegség a felső légúti traktusban fordul elő, amely magában foglalja a tüdő orrát, torkát és hörgőt, a tünetek az egész testet is befolyásolhatják.

    A láz mellett a gyakori influenza tünetek között szerepel

    • Fejfájás
    • Izom- és ízületi fájdalom
    • Fájó torokfájás és köhögés
    • blokkolt vagy orrfolyás
    • Nericia, hányás vagy hasmenés (a gyermekeknél gyakoribb)

    Az influenza tünetei az enyhe és a súlyos között lehet. Gyakran gyors fellépésük van, és gyengítővé válhatnak, amikor a test immunrendszere leküzdi a vírust.

    influenza vs. hideg

    A közönség és az influenza egyaránt vírusfertőzések, amelyek befolyásolják a légzőrendszert. A tünetek között sok hasonlóság van, de vannak néhány kulcsfontosságú különbség is.

    Általában az influenza tünetei súlyosabbak és sokkal gyorsabbak, mint a megfázás. Az influenza valószínűleg lázot is magában foglal, ami ritka a megfázáshoz.

    Hasonlóképpen, a súlyos szövődmények nagyobb valószínűséggel fordulnak elő influenza esetén, mint a megfázás esetén.

    A szövődmények nagyobb valószínűséggel érintik a gyengült immunrendszert, például az idősebb felnőtteket, a súlyos krónikus betegségben szenvedőket és a gyermekeket.

    Kezelés

    A legtöbb ember otthon kezelheti az influenza rengeteg pihenését és sok tiszta folyadékot iszik, például a víz és a gyógytea.

    Nem mindig szükséges orvosi ellátást kérni vagy gyógyszereket szedni az influenzából való felépüléshez. A pihenőidő alatt az immunrendszer leküzd a fertőzésről.